onsdag 9 januari 2008

Tillägg

Glömde nästan det bästa av allt när jag listade bra att ha saker.
Mjölkuppsamlare! Istället för en vanlig amningskupa stoppar man mjölkuppsamlaren i bh:n på det ena bröstet när bebisen ammar från det andra. Det funkar nämligen så klurigt att när bebisen suger på det ena bröstet kommer det även mjölk ur det andra. Istället för att ständigt byta genomblöta amningskupor kan man alltså fånga upp de dyrbara dropparna och samla på flaska.

Tack vare den här superbra uppfinningen samlar jag upp ca 100 ml mjölk varje dag som Emil får från flaska på kvällen när han är som hungrigast. Det har lett till att vi kunnat sluta med ersättningen och nu får han alltså bara bröstmjölk. :-)

Något som inte känns lika bra är dagarna när Sebbe är på jobbet. Emil är en rätt så krävande liten pjutt och somnar nästan bara i vagnen när vi går ut. Dessutom vaknar han ganska snabbt igen. Idag sov han hela vägen till affären (15 min promenad), sen vaknade han när vi kom in och han var INTE nöjd ens när jag bar honom. Fick sätta mig och amma på en bänk precis vid ingången, det gäller att inte vara blyg. Han blev inte nöjd ändå och skrek i stort sett hela vägen hem. Nu har jag lyckats få honom att somna några ggr, men han vaknar efter 5-10 min igen och då är det bara att börja om: In med nappen, hålla fast den hårt så han inte kan spotta ut den, stryka honom på huvudet (han blundar alltid då) och hoppas på att han kan slappna av såpass mycket att han kan somna.

Det går inget vidare faktiskt. Idag har han sovit 15 min + 5 min + 5 min + 5 min. Alldeles för lite för en liten pjutt som han....men vad gör man? Alla knep mottages tacksamt.

4 kommentarer:

Ija sa...

Hm... han låter lite som E. när han var liten... Det gick som sagt över runt 3 mån ålder. Då blev det lugnare och gladare.

Mitt tips är rutiner så gott det går, lite svårt när de är så små, de har inte riktigt ngr ännu, iaf skiftar de hela tiden. Men att natta på samma vis, samma plats, få dem att fatta att det betyder sova. Inte krångla till det genom att pröva en sak 2 sek (t ex att natta i sängen), en annan 2 sek (bära runt), och en tredje 2 sek (t ex gunga i vagnen), det blir bara hattigt och konstigt. Att ibland låta dem gnälla när man t ex försöker natta i deras säng, men att hålla lugnet och sin bestämdhet, få dem att förstå att "nu ska du sova", för oftast förstår de efter en stund. Försöka känna av när han är trött, natta honom då, i sängen, i vagnen osv - gå efter hans klocka. Ordna rutiner så gott det går, hatta inte, var bestämd. Typ så.

Ja, det är vad som funkat på mina barn iaf :)

Maria sa...

Ja...jag är nog lite dålig på att ha fasta rutiner, ibland läggs han i vagnen, ibland i soffan och ibland på en filt på golvet. Jag tycker det passar olika vid olika tillfällen, men man kanske skulle försöka hålla sig till alltid vagnen. Tack för tipsen ija!

Viktoria Schiöler sa...

De där stela kuporna är det värsta tricket jag varit med om! Av någon konstig anledning läckte jag inte alls om jag inte hade dem på mej (fast det dröjde innan jag kom på det), men med dem blev allt genomblött hela tiden för jag glömde bort dem och så böjde jag mej ner...

Fast funkar det bra för dej så...

Viktoria Schiöler sa...

Jomen kuporna är förstås jättebra om du kan spara mjölken (jag hällde ju bara ut den på kläder och allt).